Jaki kupować miód?

Potocznie mówi się, że miód jest zdrowy. Jak na nas wpływa? To zależy, bo lecznicze właściwości miodu przede wszystkim zależą od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały pyłek, nektar i spadź.

W swoim składzie miód posiada niewielkie ilości składników odżywczych: białko, składniki mineralne (potas, magnez, wapń) i śladowe ilości witamin z grupy B – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. „Łyżeczka cukru, która waży 5 g dostarcza 20 kcal, zaś łyżeczka miodu waży 12 g,  przez co dostarcza… prawie 40 kcal. Muszą o tym pamiętać osoby na diecie redukcyjnej, z nadmierną masą ciała oraz chorzy na cukrzycę” – ostrzega NCEŻ. Jednocześnie potwierdza, że miód zawiera cenne składniki bioaktywne bakterio- i grzybobójcze (lizozym, inhibina i apidycyna).

Warto też dodać, że od lat 90. w Zakładzie Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku są prowadzone badania nad właściwościami leczniczymi miodu w chorobach nowotworowych. Z kolei w Instytucie Żywności i Żywienia od niedawna prowadzone są badania nad właściwościami miodu akacjowego i propolisu w leczeniu zakażenia bakterią Helicobacter Pylori. O zbawiennym działaniu miodu na nasze zdrowie są za to przekonani pszczelarze, którzy nic nie mówią o kaloriach. Mówią za to o zdrowiu i dzielą miód na różne rodzaje.

Miód wielokwiatowy

Nazywany miodem tysiąca kwiatów. Smaczny, można go używać codziennie. Polecany dla dzieci. Pomocny w leczeniu alergii dróg oddechowych, astmy oskrzelowej, kataru siennego, alergicznego nieżytu nosa, pomaga uodpornić się na przeziębienie.

Miód rzepakowy

Zawiera olejki eteryczne, garbniki, witaminy z grupy B, K i C. Stosuje się go w leczeniu wątroby, nadciśnienia, wzmacnia mięsień sercowy, ułatwia gojenie się ran i oparzeń. W postaci płynnej jest bardzo jasny, pawie bezbarwny. Skrystalizowany jest nieomal biały.

Miód akacjowy

Pomocny w leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej jelit, lekko wycisza – polecany osobom cierpiącym na bezsenność. Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy. Zalecany do słodzenia posiłków.

Miód lipowy

Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe i uspokajające. Jest stosowany przy przeziębieniach, anginie, zapaleniu zatok. Niszczy drobnoustroje w błonach śluzowych nosa i gardła, niszczy bakterie gram-ujemne i gram-dodatnie, drożdżaki.

Miód spadziowy (ze spadzi iglastej)

Działa przeciwzapalnie i antyseptyczne. Jest najlepszym antybiotykiem wśród miodów. Stosowany w schorzeniach górnych dróg oddechowych, w przypadku zmniejszonej odporności, chorobach stawów, układu nerwowego, skóry. W postaci płynnej ma kolor od oliwkowozielonego do prawie czarnego.

Miód wrzosowy

W stanie płynnym jest brunatnoczerwony, gdy się skrystalizuje – galaretowaty, pomarańczowy czy ciemnobrunatny. Nie jest zbyt słodki.

Stosowany do leczenia zapalenia dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej, zapaleniach jelit i biegunkach. Wyróżnia się wysoką zawartością: łatwo przyswajalnego białka, żelaza, witamin A, B, C oraz PP. Posiada podobne właściwości do miodów manuka.

 

Na podstawie: „Lecznicze właściwości miodu”. Józef Węgrzyn – pszczelarze.naklo.pl

Polski Związek Pszczelarski – pzp.biz.pl

 

Jak kupować miód, pytamy Mirosława Koszelskiego, pszczelarza z Nowego Chechła: 

– Najlepszy miód, to…

– Nie ma lepszego miodu niż miód górski, spadziowy jodłowy – tzw. czarny miód. Jest bardzo wartościowy, usuwa toksyny z organizmu. Świetny jest też miód jagodowy. Ma dobroczynne działanie na wzrok. Z kolei miód lipowy dobrze działa na skórę. Wystarczy dodać do wody w wannie dwie łyżki stołowe miodu lipowego – ale koniecznie lipowego – i wziąć kąpiel, by przekonać się o jego działaniu. Ostatnio oglądałem w telewizji, że w Warszawie powstał nawet instytut leczenia miodem. Kąpiel w wodzie z odrobiną miodu kosztuje 300 zł! Podobno są kolejki, bo usługa ma takie wzięcie.

– Gdzie kupować miód?

– Jeśli przeczytamy napis na etykiecie na słoiczku: spożywać od lat 14, albo od 16 lat, to możemy dać sobie spokój. Mój miód mogą jeść niemowlęta. – Dlaczego pojawia się takie ostrzeżenie?
– Bo miód może zawierać różne niechciane dodatki, jak metale ciężkie. Dlatego trzeba go kupować w odpowiednich pasiekach, w których są zdrowe pszczoły, z dala od przemysłu, od ruchliwych dróg.

Elżbieta Kulińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *