Jak bezpiecznie przechowywać żywność w lodówce?

Zamrożony, porcjowany drób można przechowywać maksymalnie 3 miesiące, wołowinę – aż 8 miesięcy. W lodówce wędliny zachowają świeżość w papierze woskowanym, za to warzyw i owoców nie należy pakować w folię spożywczą.

Do częstych błędów należy przechowywanie w lodówce pomidorów, papryki, bakłażanów czy owoców egzotycznych, gdyż w niskiej temperaturze szybciej tracą smak. Podobnie jak pieczywa, które szybciej czerstwieje czy produktów suchych i sypkich – mogą nabrać wilgoci – wymienia Aneta Żebrowska, biolog, dietetyk i psychodietetyk z Przychodni Lekarskiej Sante w Bytomiu. – Z drugiej strony często zapominamy, że w lodówce powinny znaleźć się wszystkie oleje roślinne. Pod wpływem ciepła i światła jełczeją, jednocześnie nie zmieniając smaku, zapachu czy koloru, więc często nawet o tym nie wiemy. Wyjątkiem jest oliwa z oliwek, która w lodówce tężeje. Lepiej postawić ją w szafce lub innym zacienionym miejscu.

Nasze lodówki często są przeładowane, a produkty zbyt ciasno ułożone. Na półce nie powinno też leżeć surowe mięso, które należy zabezpieczyć przed ociekaniem, oddzielić od innych produktów i przechowywać nie dłużej niż 24 godziny.

Warzywa wyjmij z folii

Niektórych produktów przed włożeniem do lodówki nie należy myć. Należą do nich surowe mięso, ryby, owoce morza, ale też trwałe owoce i warzywa: truskawki, maliny, sałata, szpinak czy szczypiorek.

– Owoce i warzywa w foliowym opakowaniu należy wyjąć lub rozszczelnić opakowanie – w warunkach beztlenowych zawarte w nich azotany mogą ulec przemianie do niekorzystnych dla naszego zdrowia azotynów – przestrzega Aneta Żebrowska.

Możliwości bezpiecznego przechowywania żywności w lodówce jest wiele. Dobrze sprawdzą się pojemniki plastikowe, szklane, silikonowe, ceramiczne czy porcelanowe. Ważne by miały atest, którego symbolem jest ikonka widelca na kieliszku. Można też korzystać z papieru pergaminowego czy śniadaniowego, jednak nie w przypadku miękkich, soczystych warzyw i owoców czy długiego przechowywania wędlin, które z czasem wysychają. Wędliny i sery zachowają dłużej świeżość w papierze woskowanym. W lodówce nie mogą znaleźć się zapakowane w folię aluminiową produkty zawierające kwasy. Za to owoców i warzyw nie pakujmy w folię spożywczą, w której szybciej pleśnieją.

Blanszowanie chroni smak

Produkty zamrożone też mają określony czas zdatności do spożycia. – Surowe mięso w jednym kawałku możemy przechowywać w zamrażarce średnio 3-4 miesiące, wołowinę i cielęcinę – do 8 miesięcy, schab – do 6 miesięcy, drób – do 3 miesięcy, mięso mielone – maksymalnie 2 miesiące, ryby – do 4 miesięcy, a dania gotowe, które sami przyrządziliśmy – do pół roku – wymienia dietetyk.

W zamrażarce, w odróżnieniu od lodówki, produkty układamy ciasno. Do przechowywania żywności nadają się opakowania foliowe z atestem, np. praktyczne woreczki strunowe. Produkty płynne możemy też mrozić w słoikach czy plastikowych pojemnikach (tych oznaczonych ikonką śnieżynki) – ważne by nie wypełniać ich po same brzegi.

– Latem chętnie zamrażamy warzywa i owoce sezonowe. Przed mrożeniem należy je umyć, osuszyć, w razie potrzeby obrać czy pokroić. Większość warzyw wcześniej też blanszujemy we wrzątku lub przelewając wrzątkiem. W ten sposób zachowamy smak botwinki, jarmużu, fasolki szparagowej czy bobu – podpowiada dietetyk.

Truskawki, wiśnie czy maliny najlepiej wyjąć z zamrażarki najpóźniej po 3-4 miesiącach. Brzoskwinie, morele, nektaryny, borówki czy jagody, tak jak warzywa korzeniowe, można przechowywać do pół roku, warzywa strączkowe i grzyby – do 8 miesięcy. Warzywa miękkie, jak cukinia, szpinak, dynia czy papryka, możemy mrozić nawet przez rok.

Rozmrażaj tylko raz

W zamrażarce nigdy nie powinny znaleźć się warzywa z dużą zawartością wody, jak pomidor, ogórek czy seler naciowy. Nie mrozimy ugotowanego ryżu, makaronów, ziemniaków ani gorących dań. Podobnie jak serów żółtych i miękkich, jajek, majonezu, śmietany, dressingów do sałatek, potraw z dodatkiem żelatyny, ciast z kremami i bitą śmietaną, napojów gazowanych. I co najważniejsze – pod żadnym względem nie należy mrozić produktów nieświeżych ani tych, które były już wcześniej rozmrożone.

A jak bezpiecznie rozmrozić żywność? – Tylko w lodówce, w zabezpieczonym pojemniku – zwłaszcza w przypadku mięs i dań gotowych, by zmniejszyć ryzyko rozwoju bakterii. Warzywa możemy od razu wrzucić do gotującej wody, a owoce, w zależności od przeznaczenia, rozmrażamy w lodówce lub wykorzystujemy mrożone, na przykład do koktajlu – wyjaśnia Aneta Żebrowska.

*********************

Każda półka w lodówce ma konkretne przeznaczenie. Dietetyk podpowiada, w którym miejscu przechowywać konkretne produkty:

Górna półka – produkty z najdłuższą datą ważności, zamknięte słoiki, ciasto

Górna półka lub druga od góry – mleko, mleczne napoje fermentowane (np. kefir)

Środkowa półka – produkty o krótkiej trwałości, wędlina, sery, potrawy gotowe

Dolna półka – mięso i ryby

Dolne szuflady – warzywa i owoce

Boczne półki na drzwiach – oleje roślinne, słoiki z przetworami (np. musztarda), masło, jajka

 

Agnieszka Gabała

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *