Dietą przechytrzysz raka jelita grubego

Rak jelita grubego zabija co roku ok. 12 tys. Polaków. Przewiduje się, że w ciągu najbliższych dekad liczba ta może się powiększyć. Wobec choroby nie jesteśmy jednak całkiem bezradni. Swoje szanse na zdrowie zwiększymy unikając czynników wpływających na rozwój nowotworu.

– Czynników sprzyjających rozwojowi raka jelita grubego jest kilka. Wśród nich wymienić należy palenie tytoniu, picie alkoholu czy stosowanie diety bogatej w tłuszcze zwierzęce. Negatywny wpływ mają także predyspozycje genetyczne, występowanie nieswoistych chorób zapalnych jelit, zakażenie krwi paciorkowcami oraz przebycie zabiegu wszczepiania moczowodów do esicy, która jest częścią jelita grubego – wymienia gastroenterolog dr n. med. Agnieszka Kowalska-Pawełek z Wielospecjalistycznego Szpitala Powiatowego w Tarnowskich Górach.

Badania wykazały, że rak jelita grubego powstaje przez nakładanie się na siebie czynników genetycznych i środowiskowych. Statystyki dowodzą, że nowotwór ten najczęściej rozwija się u mieszkańców miast o wyższym statusie ekonomicznym.

World Cancer Research Fund szacuje, że 50 procent przypadków raka jelita grubego można uniknąć dzięki odpowiedniej diecie. Wiadomo, że umieralność zależy wprost proporcjonalnie od ilości spożytych kalorii, białka i tłuszczu zwierzęcego oraz oleju. – Dieta bogata w czerwone mięso, zwłaszcza przetworzone oraz w tłuszcze zwierzęce, a uboga w selen i włókna roślinne, niekorzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. To wywołuje powstawanie związków rakotwórczych. Ponadto taka dieta wiąże się z większym stężeniem cholesterolu we krwi, co jest także czynnikiem ryzyka rozwoju gruczolaków i raka jelita grubego – wyjaśnia dr Agnieszka Kowalska-Pawełek.

Poza tym badania kliniczne wykazały, że spożywanie warzyw, owoców i zbóż chroni przed gruczolakami i rakami, choć ich pozytywny wpływ jest nieznaczny.

Alkohol i papierosy

Przejąć się także powinny osoby z otyłością brzuszną, ta zwiększa bowiem ryzyko raka okrężnicy. Życie skraca także brak aktywności fizycznej.

Decydujący negatywny wpływ na rozwój raka jelita grubego ma także całkowita ilość spożytego alkoholu – niezależnie od jego rodzaju. Alkohol powoduje bowiem niedobór kwasu foliowego i metioniny, czyli ważnego aminokwasu, co zwiększa ryzyko zachorowania.

Nie pomaga również palenie tytoniu, zwłaszcza jeśli pacjent przez ostatnich 35 lat wypalał przynajmniej 10 papierosów dziennie. Badania wykazały, że palacze 3-krotnie bardziej narażają się na rozwój polipów gruczołowych jelita grubego.

Naukowcy wykazali, że niektóre leki mogą zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. Najskuteczniejszą metodą chemoprewencji, czyli podawania leków zapobiegających powstawaniu rozwojowi raka, jest przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego zawartego np. w aspirynie, polopirynie czy etopirynie. Niestety niepewny bilans korzyści i ryzyka nie pozwala zalecać specjalistom tej chemioprofilaktyki. Kwas acetylosalicylowy może sprzyjać bowiem prewencji raka jelita grubego, ale może też wywoływać działania niepożądane w przewodzie pokarmowym.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *