Ile kiełbasy w kiełbasie? Warto czytać etykiety


Używanie dodatków do żywności to powszechna praktyka. Jeden z producentów kiełbasy śląskiej użył ich aż 19. Najwyższa Izba Kontroli alarmuje, że system nadzoru nad dodatkami do żywności nie jest w pełni zadowalający.

Konserwanty, barwniki, stabilizatory i polepszacze smaku – w sumie dopuszczonych do użycia jest 330 dodatków do żywności. Pełnią różne funkcje, ale przede wszystkim dzięki nim żywność ma być smaczniejsza, lepiej wyglądać, dłużej się przechowywać i być tańsza. Jak podaje Najwyższa Izba Kontroli, 70 proc. pożywienia, które zjadamy, to żywność przetworzona. Przeciętnie każdy z nas zjada rocznie 2 kg tego typu dodatków. Coraz częściej i głośniej mówi się o ich szkodliwości dla zdrowia. Niewiele jest produktów, do których nie wolno stosować dodatków. Są to m.in. żywność nieprzetworzona, miód, masło, mleko pasteryzowane i sterylizowane, naturalna woda mineralna, kawa, herbata liściasta 

Dodatki zgodne z prawem

Dodatki do żywności są legalne. Pozwala na to polskie i unijne prawo. Inna rzecz, że trwa weryfikacja listy dodatków, które dopuszczono do użycia przed 2009 rokiem. Na razie zniknął z niej np. barwnik E128, używany do nadawania koloru mięsu. Wycofano też niektóre barwniki dodawane do wypieków przez piekarzy i cukierników.

Na zlecenie NIK przeanalizowano etykiety 501 produktów, które są powszechnie dostępne i spożywane. Tylko 11 procent z nich było wolne od dodatków. Statystycznie na każdy produkt przypadało 5, ale np. w badanej sałatce śledziowej było ich 12, a aż 19 w wyrobie pod nazwą  “kiełbasa śląska – kiełbasa wieprzowo-drobiowa średnio rozdrobniona”. Jednocześnie inny wyrób o nazwie “kiełbasa śląska” zawierał w swoim składzie 96 proc. mięsa i nie miał żadnych substancji dodatkowych.

Dowody na szkodliwość

Jak wskazuje NIK, jest coraz więcej dowodów i publikacji, które wskazują na szkodliwość niektórych dodatków do żywności. Ponadto dotychczas nikt nie zajmował się łączną liczba dodatków spożywanych przez przeciętnego konsumenta. Dlatego, aby pokazać problem, przedstawiono dietę na jeden dzień, składającą się z pięciu posiłków. Założono, że obiad konsument przygotowuje sam w domu. Z badania wyszło, że zjada w takiej sytuacji 85 dodatkowych substancji. Gdyby kupił gotowy obiad, ilość byłaby jeszcze większa.Ź

Żywność nieprzetworzona to taka żywność, która nie została poddana jakiejkolwiek obróbce wywołującej zasadniczą zmianę jej stanu pierwotnego, przy czym uważa się, że zasadniczej zmiany nie wywołują w szczególności czynności takie, jak: dzielenie, porcjowanie, odcinanie, obieranie z kości lub ości, mielenie mięsa, zdejmowanie skóry itp.

Dodatki E podzielono w zależności od funkcji, jaką pełnią w żywności:
E100-E199 – barwniki
E200-E299 – konserwanty
E300-E399 – przeciwutleniacze
E400-E499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
E500-E599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
E600-E699 – wzmacniacze smaku
E700-E799 – antybiotyki
E900-E1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
E1300-E1400 – modyfikowane skrobie Elżbieta Kulińska

Na podstawie materiałów NIK.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *